Scheiding regelen – Beter goed dan snel

Scheiding aanvragen

Scheiden is nooit makkelijk. Toch gebeurt dit steeds vaker. Als je gaat scheiden zijn er een aantal belangrijker zaken om te regelen. Het kan wel moeilijk zijn om precies te weten hoe en wat je moet doen. Bij het regelen van een scheiding is het belangrijk om de zaken goed te regelen, net snel. Een scheiding regelen is een grote stap, dit verandert alles. Door de scheiding goed te regelen voorkom je problemen in de toekomst. Scheiden is namelijk niet alleen een juridische kwestie, het is ook een emotionele kwestie. Door het goed te regelen, zal het gemakkelijker gaan. 

Het juridisch process

Als je nou eenmaal hebt besloten om te gaan scheiden en al de nodige gesprekken binnen het gezin zijn gehouden, is het tijd om de scheiding aan te vragen. Maar hoe werkt een scheiding aanvragen nou precies? In Nederland wordt een scheiding uitgeroepen door een rechter. Als de rechter met de scheiding instemt ontvang je een rechterlijke uitspraak. Dit wordt ook wel een beschikking genoemd. Deze schrijf je in bij de burgerlijke stand van de gemeente. Om een scheiding aan te vragen moet je de benodigde gesprekken en benodigde documenten verzamelen. Zoals het scheidingsconvenant en indien nodig het ouderschapsplan. 

Scheiding aanvragen

Hulp bij het scheiden

Ook al kun je de scheiding zelf regelen, kan het voordelig zijn om een mediator scheiding te overwegen. Een mediator of scheidingsbemiddelaar is onpartijdige en begeleidt jou van begin tot eind met het scheiden. Een scheidingsbegeleider begeleidt bij het opstellen van het scheidingsconvenant en mogelijk het ouderschapsplan. Ook regelt de scheidingsbemiddelaar de scheidingsaanvraag bij de rechter. Verder kan een mediator helpen bij speciale omstandigheden die de scheiding lastiger kunnen maken. Zoals een kind of ouder met autisme of ADHD, een partner met narcisme of kinderverstoting.