Het berekenen van de BPM, hoe gebeurt dat?

Het berekenen van de BPM is eigenlijk iets dat je altijd zal willen doen op het ogenblik dat je overgaat tot het kopen van een bepaald gemotoriseerd voertuig. Of het daarbij nu gaat om een gewone personenauto of je eerder de voorkeur geeft aan een bestelauto of een motor maakt eigenlijk geen verschil. In al deze verschillende gevallen is het immers zo dat er een bepaalde hoeveelheid aan BPM zal moeten worden betaald. Veel mensen houden bij het kopen en inschrijven van een voertuig uitsluitend rekening met de aankoopprijs evenals met de kostprijs van de verzekering. Nochtans geldt ook voor de BPM dat het ontzettend belangrijk is om er de nodige aandacht aan te geven. Wil je hier meer over weten? Dan is verder blijven lezen echt interessant.

Wanneer moet je de BPM berekenen? 

Het berekenen van de BPM dient eigenlijk altijd te gebeuren op het ogenblik dat je de keuze maakt om een nieuw voertuig aan te schaffen. Bij het kopen van een auto is het uiteraard niet meer dan normaal dat je een concreet beeld zal willen hebben van de kosten waar je daarbij precies rekening mee moet houden. Wat deze kosten betreft zijn er uiteraard de aankoopkosten van het voertuig, maar wat daarnaast ook te denken van de verzekeringspolis die moet worden betaald en dan hebben we het inderdaad ook nog niet eens gehad over de BPM. Het berekenen van de BPM is nochtans in de praktijk absoluut meer dan de moeite waard om aandacht aan te besteden. 

Hoe verloopt het berekenen van de BPM? 

Het berekenen van de BPM kan in de praktijk op twee verschillende manieren gebeuren. Om te beginnen is het zo dat er bij personenauto’s altijd voor wordt gekozen om de berekening plaats te laten vinden op basis van de zogenaamde CO2-uitstoot. Wanneer je hebt gekozen voor een ander voertuig zoals voor bijvoorbeeld een camper zal je echter tot de vaststelling komen dat de berekening op een andere manier zal gebeuren. In dit geval gebeurt ze dan ook op basis van een bepaald percentage van de netto-catalogusprijs. In het merendeel van de gevallen kan je aan de hand van de specificaties van je voertuig eenvoudig bepalen met welke BPM je ongeveer rekening moet houden. 

De BPM berekenen van je auto, altijd een aanrader!

Zoals eerder op deze pagina al vermeld is het in de praktijk altijd belangrijk om een goed beeld te krijgen van alle kosten die gepaard gaan met de aankoop van een auto. Uiteraard spreekt het voor zich dat de aankoopprijs van de auto zeer belangrijk is, maar dat geldt met zekerheid ook voor de verzekering die moet worden betaald evenals voor de belasting die gepaard gaat met het inschrijven van het voertuig. Vaak is het zo dat deze laatste over het hoofd wordt gezien met alle gevolgen van dien. Ga je bovendien een voertuig importeren uit het buitenland? Hou er dan eveneens rekening mee dat er doorgaans bepaalde transportkosten aangerekend zullen worden wanneer het voertuig niet door jouzelf uit het buitenland wordt opgehaald. Ook hier moet je rekening mee houden. In ieder geval, ook het berekenen van de BPM mag je dus absoluut niet over het hoofd zien.