Magazijnstelling – Efficiënt je bergruimte benutten

De belangrijkste bouwsteen voor elke magazijninrichting is zonder twijfel de magazijnstelling. Stapelrekken, ook wel aangeduid als palletstellingen, zijn de meest gekozen variant van een magazijnstelling. Er zijn er echter veel meer en die kunnen soms beter werken dan het beproefde stapelrek. Twee zaken staan centraal bij het inrichten van je magazijn of hal: efficiëntie en veiligheid. Efficiëntie omdat je zo goed en volledig mogelijk de ruimte wilt benutten. En veiligheid om de gezondheid en het vermijden van ongelukken van je medewerkers te waarborgen. 

Het stapelrek als magazijnstelling

Waar moet je op letten bij je keuze voor een magazijnstelling. En welke opties heb je? Deze vragen worden aangestipt in dit artikel. We beginnen met het stapelrek. Dit is het meest gebruikte onderdeel van een logistiek opslagsysteem zoals dat in magazijnen aangetroffen wordt. De hoogte van een stapelrek kun je instellen omdat je kunt werken met gegalvaniseerde stalen buizen van verschillende hoogte. De grote pré van het stapelrek is dat het opslag van zware lading toestaat. En dat je het rek in beperkte ruimte al kunt neerzetten. Het zijn mobiele stellingen die plaats bieden voor een of twee Europese pallets. Kies je voor stapelrekken, houd dan wel rekening met:

• Ruimte voor de circulatie van voertuigen in de gangpaden

• Beschikbare vloerruimte

• Hoogte van het magazijn zelf

• Opslagplaats

• Of er een TÜV-certificering of ander veiligheidskeurmerk aanwezig is

Pallets

Sowieso worden veel goederen eerst opgeslagen op pallets. Als universele ladingdrager geldt de Europallet met een afmeting van 1200 x 800 mm. Dit is de geijkte pallet voor de logistieke wereld. Hij is goed handelbaar met een palletwagen en heeft een hoge laadcapaciteit, zo tot 5000 kilo. Heb je weinig pallets, dan kunnen ze zonder verdere stelling ergens staan tot ze weer opgepikt worden. Maar bij veel pallets zul je snel ruimtetekort krijgen en zijn magazijnstellingen eigenlijk al een voorwaarde.

Bereken de maximale capaciteit van je magazijn

Een opslagsysteem kiezen voor je magazijn lijkt gemakkelijk maar dat is het uiteindelijk toch niet. Je dient met diverse criteria rekening te houden. Je moet namelijk de gewenste opslagcapaciteit eerst berekenen aan de hand van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Kies je voor een zogeheten dynamisch opslagsysteem (bijv. verrijdbare rekken), dan kun je je berekende capaciteit zelfs nog verhogen. Ook het soort goederen is niet onbelangrijk. Want wat is de omloopsnelheid daarvan. Hoe vaak worden die goederen verkocht? Dat heeft dan weer te maken met de toegankelijkheid van de stellingen. Want als je heel veel met de vorkheftruck aan de slag moet, heb je wel echt ruimte nodig tussen de stellingen. En welke opslagmethode pas je toe? Heb je bederfelijke waren opgeslagen? Dan zul je kiezen voor het FIFO-systeem (First In-First Out). Er zijn speciale stellingen die het vergemakkelijken om eerste de oudste partijen uit de stellingen te trekken.

Acht varianten van de magazijnstelling

Uit welke stellingen kun je eigenlijk kiezen? Hier alvast acht mogelijkheden van een magazijnstelling:

• Palletstelling

• Draagarmstelling (voor langere goederen en plaatmateriaal)

• Inrijstelling (wegzetten van pallets volgens LIFO-systeem; Last In-First Out)

• Verrijdbare palletstelling (beweeglijke en dus ruimtebesparende opslag)

• Pallet doorrol- en opduwstelling (geschikt voor dozen en pallets volgens FIFO-systeem; First In-First Out)

• Grootvakstelling (geschikt voor klein- en stukgoed)

• Dozen doorrolstelling (inzetten aan invoerzijde, uitnemen aan uitvoerzijde)

• Push-backstelling (waarbij pallets naar de voorkant doorschuiven als de voorste wordt weggenomen)